Julen er ikke en fin tid for alle

Categories Personlig


Tenk at det allerede er første søndag i advendt, og snart er det 1 desember. For en fin tid vi har i vente, og hvor mye vi gleder oss. Jeg leser hver eneste dag blogginnlegg og statuser om at julen nærmer seg. Jeg ser bilder av julepynt, julebakst og ønskelister. Vi er så mange som gleder oss til jul, gleder oss til god mat, familie, pakker og samhold. Mens jeg leser alle disse innleggene, og skriver mine egne innlegg begynner jeg å tenke. Jeg tenker på alle de som ikke gleder seg til jul. Jeg tenker på de som virkelig gruer seg til denne tiden, jeg tenker på de som er alene og de som ikke er råd. 

Det er ingen hemmelighet at julen er en dyr tid, en veldig dyr tid faktisk. Du skal kjøpe mat, pakkekalender, godteri, julestrømper, julepynt, juletre og julegaver. Alt i alt blir jo dette kjempe dyrt. Jeg som bare er 20 år, og enda ikke handler gaver til kusiner, tanter og onkler, besteforeldre og barnebarn bruker fortsatt mye penger på julegaver. Denne julen har jeg til og med prøvd å gjøre det billigst mulig. jeg har prøvd å finne de beste tilbudene, og jeg har prøvd å være så økonomisk som overhodet mulig. Men likevel blir det dyrt, og tusenlappene har virkelig flydd ut av kontoen på bare noen dager. Det er da jeg begynner å tenke på de som så vidt får det til å gå rundt ellers, hvordan skal de ha råd? Hvordan skal de ha råd til alle forventinger som kommer med julen? Selv om det ikke er en selvfølge at man må kjøpe pakkekalender, god mat, dyre gaver, masse godteri og en flott julestrømpe så er vel fortsatt presset der? Barn har tilgang til alt nå til dags, og det er ikke noe vanskelig å se hvordan andre pynter til jul, hva andre får i pakkekalender, hva andre får i julegaver og hva andre spiser til jul. Hvordan forklarer du til et lite barn at du ikke har råd til de tingene alle de andre barna får? 

Jeg vet at julen ikke bare dreier seg om penger, men det er en stor del av det. Tenk alenemammen eller pappane som kanskje skal forsørge tre barn på minstelønn. I tillegg skal denne mammaen eller pappaen kjøpe gaver til familie, kjøpe inn mat og kjøpe inn kalender. Man kan lese hvert eneste år om de som gruer seg til julen, om de som ikke har råd. De som legger ut statuser på facebook å innrømmer til alle at de faktisk ikke har råd, og trenger hjelp av oss for å ordne julegave til barna sine. Disse menneskene er virkelige tøffe, og de viser virkelig at de gjør alt for barna sine. Hvem syntes det er lett å innrømme at man har økonomiske problemer? at man ikke har råd til å gi barne sine det alle andre foreldre gir barna sine? Oppi alle tankene om de som ikke har råd begynner jeg å tenke på de som er alene i jula, de som ikke har noen å feire med. For dem er 24.desember lik alle andre dager. Det er ikke noe spesielt med denne dagen, utenom at den kanskje gjør veldig vondt? Tenk å faktisk være helt alene på julaften, tenk å ikke ha noen rundt seg. Ingen fortjener det. Julen er en fin tid, men ikke for alle. Vi må huske å ta vare på de rundt oss, ha øynene åpen og hjelpe de som virkelig trenger det. Det kunne vært meg eller deg som hadde trengt hjelp. Det er på sånne dager jeg skjønner hvor heldig jeg er. Hvor heldig jeg er som har råd, hvor heldig jeg er som har en familie å komme hjem til, hvor heldig jeg er som får være rundt de jeg elsker. Ikke minst, hvor heldig jeg er som får mat på bordet. 

 

#jul #desember

10 kommentarer

10 thoughts on “Julen er ikke en fin tid for alle

  1. Så sant – julen krever dessverre mye av lommeboken. Derfor syntes jeg det er fint å fokusere på det julen egentlig handler om 🙂 Selv om jeg selvfølgelig elsker å handle julegaver og pynte. Uansett, flott skrevet! Du er så flink.
    Ha en super kveld! NYT! 😀

  2. Veldig fint innlegg, og det er så sant det du skriver, noe jeg håper alle som leser dette innlegget tenker på.
    Jeg synes julen er en veldig fin og koselig tid fordi jeg har en familie, og jeg har også nok penger til å kunne kjøpe julegaver til dem jeg er glad i. Mange ser på disse to faktorene som viktig og nødvendig for en komplett julefeiring, inkludert meg selv. Jeg er så heldig at jeg kan feire julen sammen med dem jeg ikke kan leve uten, og jeg er så heldig at jeg får fine julegaver og jeg kan gi fine julegaver. MEN hvert eneste år tenker jeg på dem som har en økonomi som ikke strekker til rundt juletider, for det er som du sier. Julen er dyr, veldig dyr. Jeg tenker også på dem som er alene, og jeg får helt vondt av den tanken. Ingen fortjener å være alene i julen.
    Jeg vet at jeg, men også veldig mange flere kan bli flinkere til å gjøre noe for dem som ikke gleder seg til jul. Det trenger ikke å være de store tingene, men rett og slett stille opp for dem som ønsker seg en fin jul, for alle fortjener en fin jul og det å være sammen med noen.

  3. utrolig bra, og ett så sant innlegg i seg selv. Det er desverre ikke alle som gleder seg til jul og det er trist i seg selv. 🙁

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *