GJERNINGSMANNEN

Categories Personlig

De neste ukene før 22 juli kommer jeg til å dele noe veldig personlig med dere. Jeg har tekster som jeg skrev rett etter Utøya, som jeg har tatt vare på. Det er utrolig rart å lese dette igjen, for mye har forandret seg. Det er også mye detaljer jeg ikke husker, eller fortrengt er vel det rette ordet å bruke. Jeg har ikke endret noe på teksten, og det vil dere nok merke med litt skrivefeil her og der. Jeg tenker uansett ikke at det har så mye og si. Nå får dere lese den uredigerte sannheten. Overskriftene på innleggene jeg kommer til å legge ut er overskrifter jeg skrev da. Alt er som det var for nesten 6 år siden.. 


Jeg får ofte spørsmål av forskjellige lesere som lurer på om jeg kan skrive om ting de lurer på, derfor har jeg nå bestemt meg for å svare på spørsmålene deres kanskje 2 ganger i uken. Det var veldig mange som har spurt om det samme, og det er ” Hvordan er ditt forhold til gjerningsmannen, hva føler du når du ser eller hører noe om han?”

Det er egentlig veldig mange stygge ting jeg har lyst å skrive ned her. Hvor jævlig han er, hvor mye jeg hater han, hvor lyst jeg har å gjøre livet hans til et helvete, og hvor mye han har ødelagt. Hva hjelper egentlig dette meg? Det hjelper absolutt ingenting, og alt jeg sitter igjen med etter å ha tenkt på han er sinne og sorg. Derfor prøver jeg ikke å tenke på han, jeg vil ikke tenke på han. Jeg vil glemme han, for godt. Jeg vet at jeg aldri kommer til å glemme han, hvordan kan man glemme en person som tok fra oss 77 mennesker? en person som har ødelagt så mange liv, en person som prøvde å drepe deg. Jeg kommer ikke til å gå rundt å snakke om han, for han fortjener ikke et eneste ord. Jeg nevner aldri navnet hans heller,for det burde bli glemt. Jeg ser nesten aldri på nyheter eller leser aviser for jeg klarer virkelig ikke å høre om han. Jeg har ikke lyst å høre om hvor forferdelig barndom han har hatt, eller alle feilene politiet har gjort. Hvorfor han klarte å gjennomføre planen sin. Alt han har planlagt i 9 år. Hva får man ut av å høre på sånne ting? Jeg får i alle fall ingenting ut av det. Bortsett fra at det tapper all energi ut av meg og at jeg har lyst å legge meg under dyna å bli der en god stund. 

Jeg har også tenkt ofte, hva kunne jeg gjort annerledes? Men jeg får aldri noe svar, for det er ikke noe vi kunne gjort. Vi var stuck på en øde øy sammen med en massemorder, hva kunne vi gjort? Det har vært så mange ganger jeg har ønsket at jeg hadde turt å gjøre noe, at jeg ikke hadde vært så redd. Kastet meg over han, løpt mot han og dyttet han ned når han sto ved stupene. Jeg vet at det er også en tanke jeg burde legge fra meg, for det hjelper meg ikke det heller. Jeg vet at det er mange som sitter igjen med sånne tanker. Er det virkelig vår skyld? Hva kunne vi gjort? Det var en jente som la ut et bilde der noen av oss svømte og  skrev under ” Det var 500 ungdommer på en øy, hvorfor tok dere han ikke sammen istedenfor å flykte?” Når jeg leste det kjente jeg at det stakk i magen. Tror virkelig enkelte at det var så lett? 500 ungdommer som hadde panikk, hva skulle vi gjort? Samlet oss i en flokk å løpt mot han? Skulle vi da diskutert hvem som som skulle løpt først for å så bli skutt og drept først? Vi var hjelpeløse. Det var ikke noe vi kunne gjort annerledes. Det eneste vi kunne gjøre var å prøve og redde livet sitt og de du sammen var med. Vi kunne passe på hverandre, og det gjorde vi. 

Som dere kanskje har forstått så har jeg valgt å ikke bry meg så mye om gjerningsmannen, selv om det er vanskelig. Uansett hvor man går så hører man jo snakk om han. Han har ødelagt for mye, og jeg skal ikke la han ødelegge mer. 

32 kommentarer

32 thoughts on “GJERNINGSMANNEN

  1. For et sterkt innlegg å lese Sofie❤️ Jeg husker 22.juli utrolig godt, Utøya ligger 10 minutter unna huset mitt, og den dagen turte jeg ikke gå ut av huset mitt for jeg var så redd for hva jeg skulle høre. Hele natten lå jeg bare våken og hørte helikopter etter helikopter over hustaket og ambulanse etter ambulase som kjørte på hovedveien utenfor huset. Det å kjøre forbi Sunnvolden dagen etterpå var helt merkelig, og det var som om alt stoppet opp når vi kjørte forbi og vi visste at inne på det hotellet var det folk som hadde opplevd et skikkelig mareritt😔 Du er så utrolig inspirerende som klarer å skrive om denne dagen og jeg gleder og gruer meg til å lese innleggene dine som kommer om denne dagen❤️ Du er utrolig sterk Sofie❤️❤️

  2. Utrolig bra skrevet♥️Må ha vært veldig tøft, og det er modig av deg å dele så mye om en så vond fortid♥️

  3. Du er sterk og tålmodig, det skal du faen meg ha. Jeg håper virkelig det hjelper deg med å skrive om dette på bloggen, at du får noe godt ut av det, til tross for at du ikke prater så mye om følelser og slikt med andre. Jeg vet ikke om du skjønner hvor sterk du faktisk er? Jeg håper du har en anelse. Det å i det hele tatt poste slike innlegg er utrolig tøft, jeg tror ikke jeg tørr å gå så dypt. Jeg beundrer deg virkelig. Du har så mange gode og ikke minst viktige egenskaper som synes så godt på bloggen, jeg håper virkelig de blir inni deg for godt også. Hold på de, elsk de og ikke mist de. Uten mennesker som deg hadde jorda bare vært svarthvitt.

  4. Dette er utrolig sterkt skrevet sofie!❤️ Sender mange varme tanker til alle de som ble involvert i det som skjedde på utøya<33

  5. Flott innlegg sofie ❤han fortjener ikke ett eneste ord , han fortjener og lide for det han har gjort
    Du er sterk 💚❤💚

  6. Du er enormt sterk!!!! Jeg bare lurer på en ting, visste folka inna på pH at du hadde vært på utøya 2011?

  7. Herregud! For ett bra innlegg❤️ Dette her var words assa❤️ Du er modig som tørr å dele dette her med oss❤️Love you

  8. Kan ikke se for meg hvordan det må ha vært 🙁 min barndomsvenninne samt en fra samme by døde på utøya. Det som irriterer meg mest er hvordan mediene nesten daglig skriver om han, bruker bilder og videoer. Det er akkurat dette han ønsker, nå ut til folk. Å det er det ingen som skjønner av nyhetskanaler, aviser og div. Jeg leser aldri , å ser aldri på bildene . Dette burde alle gjøre, hvis ikke gjør vi jo han et tjeneste😩😡 kanskje du kan nå ut til andre med nettopp dette ? Glad du overlevde! Og håper du har det greit

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *