JEG ER SINT OG LEI MEG..

Categories Blogg

I går så jeg en dokumentar/serie som jeg virkelig føler for å dele videre med dere. Det er lenge siden jeg har vært så sint og lei meg, og det er nesten vanskelig å tro at det faktisk har skjedd. Serien heter “when they see us” og handler om ” The central park five” som de ble kalt i 1989. 

For dere som ikke har sett serien så er den basert på en sann historie, og handler om 5 gutter som møter rasisme og urettferdighet på det sterkeste. Jeg har alltid visst at rasisme har eksistert, men jeg har kanskje vært litt blind for hvor ille det kan være i og med at jeg ikke omringes det. Jeg er så heldig at jeg har vokst opp i en familie der vi godtar alle som de er, og det er ingen som dømmes etter hudfarge. Jeg har nok derfor blitt litt naiv og tenkt at det ikke skjer i like stor grad som det faktisk gjør. 

Disse fem guttene er mellom 14 og 16 år blir uskyldig dømt for å ha voldtatt og nesten drept en jente i Central Park. Jeg skal ikke avsløre for mye av serien for dere som ikke har sett den, men det er skremmende å se hvordan rettssystemet i USA funker. Hvordan de kan dømme noen uten noen form for bevis annet enn at de tilsto i avhør etter å ha blitt presset og lovet av politiet at de skulle få komme hjem om de sa ja. DNA matchet ikke, og det kom fram så mange gode grunner til å ikke dømme guttene i retten, men likevel ble de dømt til skyldig for en så alvorlig handling som de IKKE hadde gjort. 

Tenk å sone en annen sin dom, og sitte inne i 5-12 år for noe du ikke har gjort? Tenk alt disse guttene gikk i gjennom for noe som ALDRI hadde skjedd. Jeg vil virkelig anbefale dere å se denne serien om du enda ikke har gjort det. Det er så viktig at vi informeres og opplyses om hva som skjer rundt oss, og at vi ikke bare lukker øynene å later som at det ikke skjer. Som jeg skrev over her så har jeg ikke vært så sint på veldig lenge, men det er virkelig noe av det viktigste jeg har sett på utrolig lenge. Jeg anbefaler også å se den episoden med Oprah, for der får dere se intervjuer med de som faktisk opplevde dette og gikk gjennom det. Det er så imponerende å se hvor langt de har kommet etter alt de har vært gjennom, og hvilken sårbarhet de enda viser. Du kan tydelig se at de sliter etter alt de har vært gjennom, men at de likevel er så forbanna sterke. Jeg er virkelig tom for ord. 

12 kommentarer

12 thoughts on “JEG ER SINT OG LEI MEG..

  1. Ja, ikke sant! Det værste er jo at det i kjølvannet av DNA -analysen regelrett har ‘spydd’ ut uskyldige fra death row til tross for at det er hinsides vanskelig å få omgjort kjennelser der borte! Jeg mener.. Hvor mange indikerer ikke dette har måttet tilbringe hele livet i fengsel, eller i værste fall blitt drept!??

  2. Om du er interessert i å lese bøker ang samme tema anbefaler jeg Bryan Stevenson’s bok «Just Mercy», samt Anthony Ray Hintons bok «The Sun Does Shine: How I found life and freedom on death row»! Google gjerne Bryan Stevenson, men kort fortalt er han en afroamerikansk advokat som jobber for og hjelper ekstremt mange i USA. Ray er en av Bryans tidligere «klienter», og etter at Ray tilbragte nærmere 30 år på death row for drap han ikke begikk fikk Bryan han omsider ut og renvasket i 2015. Helt forferdelig hvordan rettssystemet i USA fungerer, og hvordan mennesker blir behandlet bedre dersom de er hvite, rike og skyldige enn om de er svarte, fattige og uskyldige.

  3. Hei Sofie! Jeg vil bare ta et minutt av dagen min, og vise deg min takknemlighet for at du deler dette her. Jeg begynte faktisk å gråte når jeg så du hadde skrevet om denne saken og dokumentaren. Mennesker er så opptatt av kjendiser og alt mulig, men hvem snakker om disse FORFERDELIGE hendelsene og sakene som er SÅÅ viktig? Og ENDELIG, du som har stor påvirkningskraft og en STEMME som blir hørt – TUSEN TAKK!!!! for at du setter lys på dette, du aner ikke hvor mye dette varmer hjertet mitt og hvor deilig det er å se noe annet enn overfladiske temaer. Tusen takk Sofie, og at du er i mot rase hat og at alle er en, det er hva fremtiden trenger og er glad dine fremtidige barn lærer de moralene, DET er nøkkelen til å fikse verden –> lære opp nye generasjonen med viktige moraler. SÅ TAKKTAKKTAKK!! nå skal jeg stoppe hahahah

  4. Jeg ble så provosert at jeg ikke klarte å se ferdig episoden en gang, jeg …Får kanskje prøve å fortsette! :b

  5. hei,
    vil virkelig anbefale deg Oprah sitt intervju med de som ble rammet av rasismen, sammen med skuespillere og regissøren. Utrolig interessant å se hvordan de ulike har utviklet livene i ettertid. Finnes også på netflix!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *